PERID 151 | پراید ۱۵۱ (وانت پراید)
سالهای ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ چند ویدئو کوتاه که با گوشی گرفته شده بود و مربوط به ۳ وانت ایرانی بودند توسط بلوتوث و اینترنت، دست به دست گشت و تقریبا همه مردم از آغاز طرح وانت سازی بر پایه خودروهای سواری موجود در کشور آگاه شدند
این ۳ وانت شامل وانت ۴۰۵، وانت سمند(ارس) و وانت پراید می شد که هر ۳ آن ها به عنوان طرحهای مفهومیمعرفی گشته بودند و شرکتها هیچگونه مهر تاییدی بر این پروژهها نزدند.
از میان این ۳ وانت، جنجالی ترین ویدئو مربوط به وانتی بود که بر پایه پراید طراحی گشته بود و چراغهای عقب آن متعلق به نسخه هاچبک نسیم بود. هر کس آن را مشاهده میکرد میگفت مگر پراید هم ممکن وانت شود؟ پاسخ سوال آن روزهای مردم امسال توسط سایپاارائه گشت و سایپا ۱۵۱ نام گرفت.
هفته گذشته با همکاری شرکت سایپا امکان آزمایش فنی و ملاقات با این خودرو برای ما امکان پذیر شد .ما نیز فرصت را غنیمت شمردیم تا بیشتر با این خودرو آشنا گردیم و آنچه از آن دریافتیم را در خدمت شما خوانندگان نیز قرار دهیم وسایپا تصمیم گرفت تا اولین وانتش را طراحی کند.
بر اساس گفته مسئولان سایپامطالعات اولیه این طرح از سال ۱۳۸۸ شروع گشت و این شرکت در پایان سال ۱۳۸۹ طرح نهایی را آماده کرد و وارد مرحله نمونه سازی اولیه شد.
سایپا ۱۵۱ پروژهای جدید درسایپاست و طبق گفته های دست اندرکاران این پروژههیچ وجه اشتراکی با پروژه سالهای قبلسایپا ندارد و طرح به کلی از پایه مورد بازنگری قرار گرفته است.
پلتفرم بهسازی شده x100 جایگزین پلتفرم مشترک با پرایدهای نسیم و صبا شده و امکاناتی به مجموعه این وانت اضافه شده اند تا با استانداردهای زمان تولید که تابستان سال آینده در نظر گرفته شده، مطابق باشند . در طراحی کلی این خودرو حدود ۶۵درصد قطعات بدنه نسبت به نسخه های سواری پلتفرم x100 تغییر کرده اند و قرار است این قطعات جدید از سال آینده به صورت انبوه در شرکتهای تابعه سایپا به مرحله تولید برسند.
چرا ۱۵۱ ؟
سیستم نامگذاری خوردو در سایپا چند وقتی است به کدهای سهرقمی تغییر کرده اند اما همچنان خیلی از مردم محصولات این شرکت را با نام پراید میشناسند. با این حال، مدتی قبل خبرنگار ما در حاشیه نمایشگاه پاریس از قائم مقام کیا در مورد پرایدسوال کردند و او گفت که ما دیگر هیچ مالکیتی در این خودرو نداریم و این خودرو کاملا در اختیار سایپا می باشد کد “۱” نشاندهنده پلتفرم شماره یک سایپایعنی x100 است. کد ۵ به کلاس خودرو یعنی کلاس کار اشاره دارد. همانطور که تاریخ نشان داده، مردم ما حتی بعد از تغییر نام پرشیا به پارس همچنان این خودرو را با نام اولیه اش قوبل دارند و به نظر میرسد که این موضوع برای پراید نیز قابل تغییر نباشد!
آیا سایپا ۱۵۱ واقعا یک وانت است ؟
ما چه ذهنیتی نسبت به پراید داریم؟!؟ مطمئنا به عنوان یک ایرانی با شنیدن نام وانت پیش از هر چیز نیسان جونیور یا همان نیسان های آبی در ذهنمان نقش میبندد یا در بدترین حالت وانت پیکان(باردو) را در ذهنمان می آوریم که پذیرایی یک و نیم تن بار است و تقریبا کف آن در یک میلیمتری زمین قرار دارد ! متاسفانه در چنین تصوراتی هیچگاه استاندارد و کلاس بندی های جهانی را در نظر نمیگیریم و تنها به آنچه دیده ایم کفایت میکنیم . بیایید کمی به عقب برگردیم و وانتی دیگر در ایران را به خاطر بیاوریم ؛ مزدا ۱۰۰۰، کوچکترین وانتی که توسط شرکت ایران وانت به کشور عرضه شد. وزن این وانت تنها ۷۱۰ کیلوگرم بود و از پیشرانه ۹۸۷ سیسیاستفاده میکدرد وحداکثر میزان باری که در ایران با آن حمل شده حدود ۶۰۰ کیلوگرم است در حالی که این رقم عددی دو برابر ظرفیت استانداردش را نشان میدهد. همانطور که خودروهای سواری در کلاسهای کوچک، بزرگ و متوسط دسته بندی میشوند خودروهای تجاری نیز در چنین کلاسهای قرار میگیرند. وانت سایپا ۱۵۱ از نظر دسته بندی اتحادیه اروپا در کلاس lcv(خودروهای سبک تجاری) قرار میگیرد و به عنوان اولین نسخه پیکاپ پلتفرم پراید و نخستین تجربه وانت سازی شرکت سایپا ( گروه خودروسازی سایپا پیشتر با زامیاد به این عرصه قدم نهاده است) شناخته میشود. کلاس lcv شامل خودروهای کار و تجاری تا وزن ۳٫۵ تن میشود که در کلاسهای ون و وانت به تولید میرسند